Ez a fejezet az előző témaegységeken hallottak összefoglalásáról, rendszerezéséről, rögzítéséről szól. A megszerzett új ismereteket komplex módon alkalmazzák a résztvevők fiktív színtéren, ami a vendégvárás, vendégfogadás.

szociális közeg saját élmény

Szabadidőben, ünnepek idején bizonyára szívesen vendégeskedik. Találkozik a családtagjaival, barátaival egy kellemes ebéd, vacsora keretében. Az is előfordulhat ilyen alkalomkor, hogy új ismeretségeket köt. Nagy kérdés, hogyan viselkedjen az új ismerősökkel.

Az előző témaegységben (Problémamegoldás) készült egy forgatókönyv szereplistával a vendégvárásról, vendégfogadásról. A szerepjáték előtt tekintsen meg egy vendégségről készült filmrészletet.

Figyelje meg a szereplők viselkedését! Mi a véleménye?

Így illik, Étkezés vendégségben (6 perc)

Oldja meg a következő tesztet!

Étkezési illemszabályok (4 perc)

Vendégvárás, vendégfogadás a csoportban, szituációs gyakorlat (2x10 perc)

1. ábra, forrás: Depositphotost, Terített asztal

Most vegye elő a vendégvárás, vendégfogadás forgatókönyvet, és rendezze be a helyszínt. Ezután szerepkártyát kínálok (házigazdák, meghívottak, váratlanul érkezők…), húzzon egyet, helyezkedjen bele a szerepbe. Rövid megbeszélés és kezdődhet a bemutató. A többiek megfigyelők.

Figyelje meg:

Szerepcsere következik, a házigazdák és a vendégek továbbadják a szerepkártyákat a megfigyelőknek. Rövid felkészülés, szervezés után indul újra a bemutató.

Ez a fejezet az előző témaegységekben hallottak összefoglalásáról, rendszerezéséről, rögzítéséről szólt. Vendégváró szituációban, komplex módon gyakorolta a megszerzett új ismereteket, technikákat. Kipróbálhatta, hogyan tud csapatban dolgozni, milyen mértékben tud hozzájárulni a közös sikerhez.

Otthoni feladat: Nézze meg az alábbi linken látható bemutatót és gyakorolja, ha vendégeket fogad.

Asztalietikett-kvíz: ki, és kinek szed az ételből először, ha vendég érkezik?

Mennyire ismered jól az asztali etikett szabályait?