Ez a fejezet álláskeresőként vagy már gyakorlott munkavállalóként is nyújthat segítséget arra vonatkozóan, hogy hogyan keressen állást, és melyek az ehhez szükséges legfontosabb ismeretek például önismeretről, pályaismeretről és munkaerőpiaci ismeretekről.

Magabiztosabbá válhat egy álláskeresésnél, megtudhatja, hogy mire kell figyelnie, hogy olyan álláskiírásokra pályázzon, melyek az Ön személyiségének, igényeinek feltételezhetően a legjobban megfelelnek.

önismeret pályaismeret munkaerőpiac

Önismeret

A cím hallatán több gondolat felmerülhet Önben: de hát én ismerem magam, én ismerem magam a legjobban… ki más, ha nem én. Most a figyelem Önre irányul. A SWOT analízis egy igazán népszerű elemzési technika, amit most önmaga elemzésére használhat föl. Minden SWOT elemzés elkészítése előtt érdemes kitűzni egy célt. Az elemzést ebből a szempontból végezzük el. Az Ön számára fontos cél lehet az Ön számára megfelelő, legnagyobb elégedettséget adó állás megtalálása.

Négy jellemző értékelésével foglalkozik, ezek a következők:

A következő videó és a hozzá kapcsolódó ábra segítségével próbálja meghatározni az Ön erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és megfontolni milyen veszélyekkel állhat szembe, amelyek az Ön munkavégzését fenyegethetik.

https://www.youtube.com/watch?v=J_IcdjHT6tk

Pályaismeret

A sikeres álláskereséshez nemcsak önmagunk ismerete a fontos, hanem az általunk megpályázni kívánt állás részleteit is ismernünk szükséges, azaz mit is foglal magába a megpályázni kívánt állás egészen a legapróbb részletekig. Sokszor azt gondoljuk, hogy például tudjuk, mit jelent egy adminisztrátori állás, aztán néhány a munkahelyen eltöltött hónap után azt érzékeljük magunkon, hogy mégsem ezt szeretnénk csinálni nap mint nap.

Mielőtt megpályázna egy állást, az alábbi kérdéseket válaszolja meg:

Munkaerőpiaci ismeretek

Az alábbi videó próbálja Önt eligazítani abban, hogy jelenleg milyen szakembereket keresnek a munkaerőpiacon, és mi várható - a mai tudásunk alapján - a jövőben.

https://www.youtube.com/watch?v=5T0aupM7dVk

Megismerhette, hogy az álláskeresési folyamatot tudatosan hogyan lehet felépíteni annak érdekében, hogy az Ön számára lehető legjobb állást válassza ki, pályázza meg.

Személyiségteszt: A teszt eredményeinek értelmezése - a teszt kitöltése után az interneten hozzáférhető.

https://www.youtube.com/watch?v=WUXxFab98jg

Munkaerőpiaci trendek - előadás ppt-vel