Megtudhatja hogyan zajlik egy állásinterjú, hogyan jelenjen meg egy állásinterjún, hogyan öltözzön fel, hogyan készüljön fel előzetesen az állásinterjúra. Az állásinterjúra nemcsak Ön készül fel, hanem a cég alkalmazottja is, aki Önt meghallgatja. Beszélünk arról, hogy ő hogyan készül fel, milyen információkat gyűjt be Önről mielőtt találkoznának.

Mi az, amit megtehet azért, hogy jól sikerüljön az állásinterjú?

Ez a fejezet gyakorlati útmutatást fog adni Önnek, hogy hogyan készüljön fel az állásinterjúra.

felkészülés dress code kommunikáció közösségi média

Állásinterjú - felkészülés, megjelenés és öltözködés

Az állásinterjúra készülve olvassa el újból az álláshirdetést, de ugyanígy olvassa el önéletrajzát és motivációs levelét, elevenítse fel mindazon információkat, amiket már tud az állásról és a cégről és amiket Ön adott a munkáltatónak magáról. Gyűjtse össze azokat a kérdéseket, amelyekre Ön szeretne választ kapni. És elpróbálhatja tükör előtt vagy egy ismerőssel a fantáziájában legnehezebb, legkínosabb kérdéseket (amiket elképzel, hogy kaphat egy interjún), hangosan megválaszolni. Így szokhatja a saját hangját, és magabiztosabbá válhat, mire az interjúra sor kerül.

A jó benyomás keltése főként az első állásinterjún, az első találkozáskor nagyon fontos. Az első és legfontosabb szabály, hogy az öltözéke feleljen meg az adott cég elvárt dress code-jának, és a megpályázott állásnak.  Mi is az a dress code? A dress code az az öltözködési szabály, amit elvárnak egy adott eseményen való megjelenéskor:

Az alábbi hosszabb (22 perc) videót tekintse meg és gondolja végig, mit kellene Önnek tennie, hogy hatékony legyen az állásinterjún.

Hogyan add el magad az állásinterjún?

https://www.youtube.com/watch?v=XVTCCfxSIbA

Közösségi médiában való jelenlét

“Közösségi médiának tekinthetünk minden olyan online eszközt, amely lehetővé teszi felhasználói számára, hogy tartalmakat készíthessenek és/vagy oszthassanak meg a nyilvánossággal, vagy privát köreikkel - Írja Máté Balázs.

A közösségi médiának többféle formája van: A Twitter például hivatkozások és rövid, szöveges tartalmak megosztására ideális, míg az Instagramot képek, a YouTube-ot pedig videók publikálására szokás használni.

A közösségi médiára általánosságban jellemző, hogy a különböző közösségi platformok (Twitter, Facebook, stb.) viszonylag laza szabályokkal kötik azt, hogy a felhasználók mit oszthatnak meg saját profiljukon. Egy felhasználó például sokkal szabadabban nyilváníthat véleményt egy közösségi platformon, mint egy nyomtatott újságban” (Máté, 2023).

Az állásinterjú előtt a cég megnézi az Ön személyes oldalait, ismerőseit, azaz a közösségi médiában Önről elérhető információt begyűjti. Ez alapján már kialakítanak Önről egy képet.

Kiemelendő, hogy ezen közösségi platformokon is sokszor keresnek munkatársat. Vannak olyan csoportok, amelyekhez érdemes álláskeresőként csatlakoznunk.

Ebben a fejezetben az állásinterjúról beszéltünk. Megnéztük hogyan készüljön fel, mit viseljen, hogyan kommunikáljon, miért fontos hogyan van jelen a közösségi médiában, mit mutat meg magáról.

Hogyan kelthet jó benyomást a munkáltatókban az állásinterjúk során