Hallom, látom, olvasom, értem! A mai világban, ha meghalljuk azt a szót, hogy munkaszerződés, rögtön hátrébb lépünk egyet és felkiáltjuk: „Ehhez mi nem értünk. Túl bonyolult!” Tudjuk meg, mi fán terem a munkaszerződés!

A munkaszerződésben melyek a személyes adatok? Mi jelentenek a következő fogalmak a hétköznapokban: munkakör, munkaköri leírás, próbaidő és alapbér?

Ismerni fogja a munkaszerződés felépítését, kötelező tartalmi elemeit. Ismeretet szerez a próbaidőről és átbeszéljük, mint jelenthet a „próbamunka”.

munkaviszony munkaszerződés próbaidő

A tananyagban feketével szedve találjuk meg azokat az ismereteket, aminek az elsajátítása szükséges a gördülékeny tovább haladáshoz. Az egységek végén található ellenőrző kérdések segítenek abban, hogy eldönthessük, sikerült-e elsajátítani az alapokat. Ha sikerül jól megválaszolni a kérdéseket, akkor haladhatunk tovább. Erre kérem, fordítson fokozott figyelmet!

Nézzünk meg közösen a kisvideót! (0:38)

Munkaszerződés

https://www.youtube.com/watch?v=oQ9NqjGcJ-0

Válaszoljuk meg a következő kérdéseket!

Munkaviszony

Már biztos van elképzelése arról, hogy mit jelent a munkaviszony kifejezése.

A munkaviszony olyan jogviszony, ami a munkavállaló és munkáltató között jön létre.

Tekintsük át a következő részben a munkaszerződésről a tudnivalókat:

A munkaszerződésben a munkáltató és a munkavállaló között létrejött jogviszonyt rögzítik. Ahhoz, hogy a munkaszerződés érvényes legyen, a kötelező tartalmi elemek belefoglalásán túl, alá is kell írnia mindkét félnek. Ezáltal mindkét fél érdekeit képviseli és védi a munkaszerződés.

Milyen kötelező tartalmi elemei vannak a munkaszerződésnek?

Figyelem! A munkaszerződés eltérő megállapodás hiányában:

Vizsgáljon meg a következőkben egy munkaszerződés mintát!

Az alábbi kérdéseket gondolja végig:

Próbaidő

Próbaidő alatt a munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató is egyszerűen, gördülékenyen megszüntetheti. Próbaidő kikötésére a munkaviszony létesítésénél, a munkaszerződés előkészítésekor van mód.

Fontos eleme a szerződésnek. Bár tévhit, hogy minden munkaviszony esetén szükséges a próbaidő. Fontos tudni, hogy létesíthető munkaviszony próbaidő nélkül. Amennyiben megállapodnak próbaidőben, annak időtartama nem haladhatja meg a 3 hónapot.

Amennyiben kérdés merült fel a munkaszerződéssel kapcsolatban, a Munka Törvénykönyve nyújthat hiteles segítséget (2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről).

Próbamunka

A köznyelvben sokszor használt és sajnos a foglalkozás tekintetében is alkalmazott próbamunka TÖRVÉNYTELEN MAGYARORSZÁGON!

A Munka Törvénykönyve nem ad lehetőséget ennek az alkalmazására. A próbamunka helyett a próbaidő biztosított a munkavállaló és munkáltató részére.

Összegezve az eddigiek alapján áttanulmányoztuk a munkaszerződést, annak kötelező tartalmi eleit. Kitekintettük a próbaidőre és megbeszéltük, hogy próbamunka nem lehetséges Magyarországon.

Készítsen szófelhőt a minta alapján a munkaszerződés témakörében!

A jó munkaszerződés ismérvei (8:41)

https://www.youtube.com/watch?v=7X_TEjZVG7I

Felkeltettük az érdeklődését a munkaszerződéssel kapcsolatban? Tekintse meg a következő videót!

Egyoldalú munkaszerződés módosítás. Lehetséges? (1:58)

https://www.youtube.com/watch?v=T6GTO20-leY