A mindennapokban felmerülő kérdésekre keressük meg közösen a választ. Ebben a fejezetben utat mutatunk a lehetőségek tárházának a munkavállalás területén.

Hol találhatunk információkat a munkavállalással kapcsolatban hirdetéseket? Kihez forduljunk segítségért? Milyen segítséget, támogatást kaphatunk dolgozni akaró emberként? Hogyan tudunk felkészülni?

A gyakorlati életben segítséget nyújt Önnek ez a fejezet abban, hogy merjen segítséget kérni, és fogadja el a segítséget a munkavállalás területén. Tapasztalatot szerezhet az álláshirdetésekben való keresésben és az Ön számára megfelelő munka azonosításában.

álláskeresés munkavállalói támogatás álláshirdetés

Mit jelent az Ön számára a következő kép? Gondolja végig!

Nézzünk meg közösen a kisvideót! (2:07)

Mi az álláskeresés folyamata?

https://www.youtube.com/watch?v=bBpU1jqk0Kw&t=31s

Válaszoljuk meg a következő kérdéseket!

Álláskeresés

Álláskeresés előtt szükséges néhány dolgot tisztáznunk önmagunkkal kapcsolatban:

Ezen pontok megválaszolása sokunk számára nem könnyű feladat.

Gyűjtsünk össze 10 forrást, ahol álláshirdetésekkel ismerkedhetünk meg!

Nézze meg a következő kisvideót!

Álláskeresési technikák - Interjú Baráth Andrással - Duna TV

https://www.youtube.com/watch?v=g-xC_t0NE4c (6:45)

Válaszolja meg a következő kérdéseket!

Állásinterjúra való felkészülés

A legtöbb esetben a munkaadó szeretne találkozni és megismerkedni leendő munkavállalójával. Ahogy már megismerte, a munkaerőpiac a kereslet és a kínálat találkozásának a helye. Ez azt is jelenti, hogy feltehetően Önön kívül mások is szeretnének talán pont hasonló állást megpályázni. Annak érdekében, hogy kitűnjön a tömegből, jó benyomást tegyen, saját céljainak tisztázásán túl, érdemes még pár dolgot átgondolnia, mielőtt állásinterjúra készül:

Látogasson el a https://www.munka.hu/ honlapra. Nézzen körbe a Virtuális Munkaerőpiac Portálon. Gyűjtsön információkat arra vonatkozóan, hogy munkakeresőként milyen lehetőségeket tartogat a honlap az Ön számára!

Keresse fel a https://nfsz.munka.hu/cikk/78/Ki_jogosult_allaskeresesi_jaradekra oldalt. Gyűjtsön információt, hogy ki jogosult támogatásra. Hol és hogyan igényelhető?

Összegezve az eddigiek alapján erősségeket és gyengeségeket gyűjtöttünk össze. Ismertté vált Ön számára, hol találhat álláshirdetést. Információkat gyűjtöttünk az álláskeresési lehetőségekkel kapcsolatban.

Ismerjük meg saját tulajdonságainkat!

Leendő munkavállalóként érdemes a következő teszttel megismerkedni. Segítséget nyújthat a saját tulajdonságaink megismerésében, utat mutathat abban a kérdésem, hogy milyen erősségekre támaszkodhatunk és milyen gyengeségeket kell megtámogatnunk a közeljövőben.

Ehhez a BELBIN-tesztet hívjuk segítségül.

Kérem töltse ki a következő tesztet! (Kitöltése 15-30percet vesz igénybe)

Bővebben ezekről a tippekről itt olvashat Tímár Krisztina HR szakértő tollából

Hogyan használd a Profession önéletrajz adatbázisát? - Profession.hu (1:00)

https://www.youtube.com/watch?v=qMMUVyYcUyw&t=5s