Ebben a fejezetben Ön megismer néhány magyarországi bankot és az általuk végzett szolgáltatást. Megismerjük a bankszámla nyitáshoz kapcsolódó fogalmakat, kifejezéseket és választ kap azokra a bankválasztáshoz kapcsolódó kéréseire, amelyeket egy bankválasztásnál Ön feltenne az ügyintézőjének.

A bankszámlára, bankszámla nyitásra vonatkozó kérdésekre fog választ kapni.

képes lesz banki ügyintézést végezni

bankszámla bankkártya ATM folyószámladíj

Önnek a legmegfelelőbb banki szolgáltatást kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb banknál.

Bank választásnál nagyon fontos, hogy végig gondoljuk, van-e a közelben bankfiók, amelyik nyitva van az én munkarendemhez igazodva? Van-e szükségem készpénzre, vagy inkább bankkártyával intézem a kifizetéseket? Ha van szükségem, akkor van -e a közelemben bankautomata vagy más néven ATM? A bankszámla vezetésnek költsége van. Tudom-e mennyit fizetek a bankomnak, azért, mert náluk van a bankszámlám?

Tegyük fel, hogy soha nem volt még bankszámlánk és bankkártyánk. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor kiválasztok egy bankot?

Bizonyos dolgokat nem tudnunk sem online, sem telefonon intézni, ezért szükség van ilyenkor elmennünk a bankunk egyik fiókjába. Ebből adódik a kérdés, hogy van-e a közelben az általunk kiválasztott banknak bankfiókja?

Nézzük meg a nyitvatartási időket is, hogyan igazodik a mi napirendünkhöz?

Amennyiben készpénzre szükségünk van, úgy bankautomatát kell keresnünk. Érdemes a saját bankunk ATM-jét választanunk, mert így alacsonyabb költséggel fogunk tudni készpénzhez jutni. Mert a készpénzfelvétel sem ingyenes teljesen. Bizonyos összeghatárig nem kell fizetnünk érte. A bankszámla szerződésben a bankunk rögzíti ezeket a feltételeket is. Érdemes számba venni, hogy gyakran van-e szükségünk készpénzre, vagy csak alkalmanként. Ennek megfelelően válasszunk bankszámlát. Érdemes számolnunk azzal, hogy a bankszámlavezetést és a bankkártyát nem adják ingyen. Figyelembe kell vennünk, hogy milyen költséggel jár maga folyamat, amelyet havonta „levesznek” a számlámról!

Milyen költségei vannak a bankszámlának?

Ismerje meg a banki alapfogalmakat!

ATM: az ATM, vagy más nevén bankautomata, bankjegy-automata egy olyan gép, mely készpénzt ad ki, a legtöbbjük pénzbefizetést is fogad, emellett számtalan dolog megvásárlására is lehetőséget nyújt.

A folyószámla: Például szerződés kerül alkalmazásra tipikusan társasházi és közüzemi szolgáltatások esetében, ahol felek láthatják befizetéseiket és tartozásaikat, azaz nyomon követhetik egyenlegük alakulását. Így már érthetőbb, ugye?

A fizetési számla vagy bankszámla: a folyószámla egy különleges altípusa sajátos részletszabályokkal, a leggyakoribb, pénzintézetek által vezetett számlatípus, ide utalják a jövedelmedet, és amikor a bankkártyáddal fizetsz, innen vonják le vásárlásod ellenértékét. Nem csak forint-, hanem devizaszámlád is lehet, ahol az elszámolás az általad választott devizában történik. Ilyet akkor érdemes nyitnod, ha bevételeid jelentős részét vagy a fizetésedet nem forintban kapod, illetve sok tranzakciót bonyolítasz devizában.

A bankszámlaszerződés célja a számlatulajdonos pénzforgalmának lebonyolítása, ill. másodlagosan a számlatulajdonos pénzmegtakarításainak kezelése.

A számlanyitás feltételei

Bankszámla érvényesen csak írásban köthető és a hitelintézet a szerződés egy eredeti példányát köteles átadni a számlatulajdonosnak.

A számlanyitás szükséges feltétele, hogy a hitelintézet a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló rendelkezéseknek megfelelően a szerződő feleket azonosítsa, az ügyfél bemutassa azonosító okmányait. Amennyiben a leendő számlatulajdonos még nem múlt el 18 éves, akkor hivatalos gondviselő (szülő, nevelőszülő vagy nagyszülő) hozzájárulása szükséges - aki felelősséget vállal a fiatalkorúért - a számlanyitáshoz.

Pénzmosás

A BTK 303. §-a alapján vétség miatt büntetendő az, aki más által elkövetett büntetendő cselekményből származó dolgot gazdasági tevékenység gyakorlása során felhasználja, a dologgal összefüggésben bármilyen pénzügyi vagy bankműveletet végez, és gondatlanságból nem tud a dolog eredetéről. Büntetendő az, aki a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben előírt kötelezettségének nem tesz eleget.

Bankszámlaszerződés megkötéséhez (a bankszámla nyitásához) szükséges dokumentumok magánszemély esetén:

Hogyan válasszunk bankkártyát? Nézze meg a következő videót és válaszoljon az alábbi kérdésekre!

https://www.youtube.com/watch?v=Sy7GwVrIQwA

Kattintson erre a linkre és döntse el, hogy melyek a bankkártya előnyei és hátrányai! A feladat végén ellenőrizze le saját magát a jobb alsó sarokban található kék négyzetre való ikonra kattintással!

Bankok és bankszámlák összehasonlítása

OTP Budapest fiókok listája

https://www.kh.hu/terkepes-kereso

https://bank360.hu/penzugyi-szolgaltatok

Mindent az ATM-ről!