Ebben a részben Ön megismeri a bankkártya használatot, a mobilbankolás lehetőségeit és megismeri a számlabefizetés lehetőségeit.

Ön a fejezet során választ kap bankkártya használati kérdéseire, a mobilbankolás lehetőségeire különböző bankok oldalain keresztül gyakorlati példákkal alátámasztva és megismeri a könnyebb és gyorsabb számlabefizetési lehetőségeket.

Ön a gyakorlatban időt és energiát spórol meg azzal, ha elektronikusan intézi számlabefizetéseit, pénzt takarít meg, ha nem készpénzt, hanem bankkártyát használ.

bankkártya mobilbankolás

Nézze meg két pénzintézet honlapját:

A honlapok menüjének megismerése

A honlapon a magánszemélyek fül alatt találja meg azokat a funkciókat, amelyek Önnek szüksége lehet.

Javaslat: Nézze végig a menü sávot, amelyek Önt érinthetik. Kattintson rá és ismerje meg, hogy az adott bank milyen szolgáltatást nyújt az Ön részére!

A bankok honlapján már találkozott a bankszámlavezetéshez kapcsolódó banki szolgáltatásokkal. Nagy segítségére lehet mobilbankolás a közüzemi számlák és egyéb díjak befizetésében.

A mobilbankolás azt jelenti, hogy Ön könnyen bárhol és bármikor intézheti befizetéseit, átutalásait. Nagyon hasznos kis notesz is egyben, amennyiben mobiltelefonjára letöltött applikációként is használja. Vezeti a telefonján, hogy hol mennyit költött, így könnyebben betudja osztani a havi fizetését, könnyebben tud tervezni és megtakarítást is tud elérni, ha folyamatosan nyomon követi saját pénzügyeit.

„Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!” elv nagyon jól tudja majd követni, amennyiben szeretné a mobilbankolás mobiltelefonján letöltött applikáción keresztül végezni.

A bankszámla fogalmával már megismerkedett az előző fejezetben és a bankok honlapján pedig láthatta a bankkártya fogalmát. De mi is az a bankkártya és miért említi a honlap a hitelkártya fogalmát is?

A bankkártya és a hitelkártya nem azonos egymással. Nagyon fontos különbség, hogy a bankkártyán a saját pénzemet használom, míg a hitelkártyán a bank pénzét, vagyis hitelt használok. A hitelről lesz még szó a későbbi fejezetekben, de fontos megjegyezni, hogy a hitel egy későbbi megtakarítás, aminek ára van, tehát a hitelért fizetni kell!!! Bankkártyáját is kezelheti mobilapplikáció segítségével, akár okos telefonon, akár okosórán. Ehhez nem is kell, hogy Önnél ott legyen a bankkártya mégis tud vele fizetni.

Szintén találkozott az internetes bankolás résznél a bankok honlapján a számlabefizetés lehetőségével. Ezt úgy tudja megtenni, hogy beállítja azokat a szolgáltatókat, amelyekkel Ön kapcsolatban áll (például EON villanyszámla) és megadja az összeg határokat, amelyeket a bank átutal havonta az EON felé villanyszámlaként. Ha véletlenül több lenne a villanyszámlája, akkor a bank értesítést küld Önnek, hogy nem teljesítették az utalást és csak az Ön jóváhagyásával lehet a magasabb összeget átutalni az EON felé, így Öntől nem tudnak több pénzt levonni, csak ha Ön is tud róla.

Fogalmak

Honlap: A bankok honlapja tehát egy olyan hely, ahol megtalálunk minden olyan információt az internet segítségével, amelyet nem igényel személyes jelenlét, vagyis, hogy befáradjuk egy bankfiókban, hanem otthonról internettel rendelkező számítógépről, vagy ha mobiltelefonunk rendelkezik internetes elérhetőséggel, akkor arról is megtudjuk szerezni azokat az információkat, amire szükségünk van.

Applikáció: A mobil applikáció egy a mobilokon, azaz okostelefonokon futó szoftver, alkalmazás vagy program. Ezek az applikációk valamilyen feladatot látnak el, például videókat tudunk nézni bennük, tőzsde árfolyamokat ellenőrízhetünk, ébresztőórát állíthatunk be, vagy csak szimplán játszhatunk rajtuk.

Az okostelefonokra alapértelmezetten is vannak applikációk, alkalmazások telepítve, melyek az alapvető funkciókat próbálják ellátni.

Tehát ebből az következik például okostelefonunkon is elérhetjük a bankunk, ha letöltjük bankunk applikációját. Ezzel nemcsak a bankunk honlapján látható információkat használhatjuk, hanem mobilunk segítségével bármikor tudom ellenőrizni bankszámlámat és látni fogom, hogy érkezett -e pénz a számlámra és mennyi pénzem is van valójában a bankban.

Az okostelefonok elterjedése tette lehetővé a mobilbank szolgáltatás kialakulását. Miről is van szó?

A telebank és az internetbank után a harmadik platform, amin szinte teljes értékű szolgáltatást végezhet az ügyfél, a mobilbank. A bankok már régóta próbálnak az ügyfelek kedvében járni azzal, hogy különböző azonosítási eszközök segítségével minél több minden elintézhető legyen a bankfiók meglátogatása nélkül. A telebankkal indult, telefonos kódok segítségével vált lehetővé az, hogy az ügyfél telefonon keresztül érdeklődjön, módosítson, utaljon. A következő lépés az otthoni internet elterjedésével az internetbank lett. A számítógépen, a bank internetes oldalán keresztül vált lehetségessé az internetbank kapcsolat, ez már egy sokkal szofisztikáltabb megoldást jelentett.

Ma, amikor szinte mindent a zsebünkben levő okostelefonon keresztül intézünk, nem volt kérdés, mikor költözik át az internetbank a mobiltelefonra. Ezt a bankok az okostelefonok operációs rendszerére írt programokon, appokon keresztül oldják meg. Ráadásul mára a mobilappok még biztonságosabbak a normál internetbanknál is, tekintve, hogy a mobilapp esetében egy másodlagos azonosítási eszközként az ügyfél mobiltelefonszáma is rendelkezésre áll. A mobilappok felhasználóbarát felülete nemcsak a normál banki műveletek elvégzését teszi lehetővé, hanem van bank, amelyik akár online kölcsön igénylésének a folyamatát is a mobilbanki applikációra optimalizálja.

Kattintson az alábbi linkre! A linken egy kedves kis mese részeseivé válunk, ahol próbára teheti tudását, vagyis milyen bevételei és kiadásai lehetnek a mese hősének?

(A linkre kattintva azonnal a játékot éri el, nem szükséges az oldalon regisztráció!)