Ez a fejezet arról szól, hogy Ön jobban megértse a banki fogalmakat és ügyintézés során könnyebben tudjon dönteni egy bankszámla ügyintézésnél, vagy hitel felvételnél.

Ez a fejezet segít eligazodni a banki fogalmak világában.

kamat THM törlesztőrészlet hitel folyószámlahitel

Korábban már megismertük a bankkal kapcsolatos kifejezések egy részét.

Hitel

A hitel azt a pénzösszeget jelenti, amelyet hitelező nyújt szerződés alapján előre meghatározott díjak ellenében a hiteligénylő részére.

Ahogy arról már korábban beszéltünk, a hitel egy későbbi megtakarítás és ha nincs megtakarítás, akkor, hogy is fogjuk fizetni a törlesztőrészletünket?!

Törlesztőrészlet

A törlesztőrészlet a visszafizetendő hitel azon része, melyet meghatározott periódusonként (álltalában havonta) kötelező a hitelező felé fizetni az adósnak.

Hogyan is számolják ki a hitelemnek a törlesztőrészletét?

Futamidő

A futamidő azt az időtartamot jelöli, amely egy pénzügyi tranzakció kezdete és vége vagy befektetési eszköz kibocsátása és a lejárta között telik el.

THM

Az a belső kamatláb, amely kifejezi az adott hiteltermék esetén az ügyfél által fizetendő összdíj mértékét. Számításánál nem vehetők figyelembe a prolongálási költség, késedelmi kamat, biztosítási és garanciadíjak, valamint átutalási díjak. A pénzügyi intézménynek biztosítania kell, hogy az ügyfél a szerződés aláírása előtt megismerhesse a THM-et és az ügylet összes körülményét, feltételét.

Hitelfelvétel során az ügyfelet terhelő, a banknak fizetendő összes díj, amely a felvett összeg százalékában fejezi ki a hitellel kapcsolatos összes terhet.

Abban az esetben, ha rendkívüli helyzet adódik és van bankszámlám, amelyre rendszeresen utalják a munkabéremet és nem elegendő, ami a bankszámlámon rendelkezésemre áll összeg, akkor van lehetőség bizonyos feltételek mellett a folyószámlahitelt igényelnem. (A feltételek bankonként eltérő, ezért a saját bankunknál kell érdeklődnünk a lehetőségekről!)

Folyószámlahitel

A bank az ügyfél részére a fizetési számlához kapcsolódóan szabadon felhasználható hitelkeretet biztosít. A törlesztése a fizetési számlán történő jóváírással (pl. befizetés, átutalás) valósul meg. Nagyobb összegű folyószámlahitel igénybevételét meghatározott minimum-összeget elérő számlaforgalomhoz vagy készfizető kezesség vállalásához köthetik a bankok.

Véleményezze az alábbi családi helyzetet!

A Kovács család nyaralni szeretne menni, de nincs rá annyi pénzük, mint amennyibe kerül egy négy fős családnak három nap balatoni kikapcsolódás. Összeül a család és megvitatják, hogy mit tegyenek. A vita közben rájönnek, hogy az a legnagyobb probléma, hogy év közben ők minden hónapban elköltötték a fizetésüket és így nincs semmi megtakarított pénzük. Felmerül, hogy hitelt vegyenek fel, de ha hitelt vesznek fel, azt vissza kell fizetni a banknak! Ha nincs is megtakarításuk, akkor miből fizessék ki a banknak a hitelt?

Lehetséges megoldási javaslat a család helyzetére:

Ebben az esetben nem jó ötlet a hitel felvétele, mert bizonytalan a visszafizetés és nagyobb gond is adódhat abból, ha a család nem fizeti időben vissza a felvett kölcsönt. Hitelfelvétel visszafizetésre egyik lehetőség lehet a szülők plusz munkavállalása, vagy a gyerekek diákmunka vállalása.

A legjobb lenne, ha költségvetést készítene a Kovács család és megvizsgálnák, hogy hol tudnak spórolni és elhalasztanák a nyaralást akkora, amikor már sikerül megtakarítani olyan összeget, amiből a család elmehet pihenni.

Számolási feladat:

Kérdés:

Megoldás:

Gondoljuk át a fejezet tanulmányozása után, hogy mire is van szükségünk, mit tudunk vállalni? Megismertük a hitel fogalmát, amely egy későbbi megtakarítás, hiszen vissza kell fizetnünk. Önmagában nem csak a hitelt kell visszafizetnünk, hanem THM-mel együtt. Havonta törlesztőrészletek formájában térítjük vissza a hitelünket a futamidő végén pedig visszafizettem a banknak minden forintot. A fejezet végén pedig megismertük a folyószámlahitel lehetőségét.

Nézze végig a videót és válaszoljon az alábbi kérdésekre!

https://www.youtube.com/watch?v=mzUWAtf9DR0