Ez a fejezet a tippeket nyújt három területen: a levelezésnél, a fotókészítésnél és a QR-kód használatban.

A gyakorlati életben segítséget fog nyújtani ahhoz, hogy korrekt e-mailcímmel rendelkezzen, annak biztonságos jelszava legyen. Emellett pár tippet kap a kifejező fotók készítéséhez. Emellett megismerkedhet a QR-kód használatával.

QR-kód elektronikus levelezés e-mail felhasználónév jelszó karakter

Kezdjünk is bele! Először az elektronikus levelezéssel kapcsolatban olvashat pár tippet.

1. Levelezés - hogyan nevezzelek?

1. ábra: Levelem jött

Forrás: https://pixabay.com/hu/illustrations/e--mail-marketing-online-marketing-2362038/

Emlékeznek még, hogy régebben papíron leveleztünk és igazi levelek érkeztek az igazi postaládába? Most már az internet korában nincs olyan, akinek ne lenne e-mailcíme, amelyet mind hivatalos, mind magánlevelezésekre is használhatunk.

Manapság egy e-mailcím létrehozása pár perc alatt megvan, rengeteg ingyenes (és fizetős) e-mailszolgáltató működik. Sőt, akármennyi e-mailcímet is létre tudunk hozni.

Itt meg tudja nézni, hogy milyen egyszerű létrehozni egy e-mail fiókot az egyik legnépszerűbb ingyenes szolgáltatással, a Gmail-lel:

https://www.youtube.com/watch?v=9aiKhAXfFME

Ha nincs még e-mailcíme, könnyedén létrehozhat egyet a fenti videó alapján. Vagy készíthet akár egy új e-mailcímet is, amelyet hivatalos ügyintézésre használ.

Mielőtt belevágna az e-mail regisztrációba, olvasson tovább!

De milyen is a jó e-mailcím? És a jelszó? Az alábbiakban pár tippet olvashat:

Na és a jelszó?

Jelszónak olyat válasszon, amit könnyen meg tud jegyezni és nem könnyen kitalálható:

Nézze jól meg az alábbi képet, amelyen azt láthatja, hogy milyen gyorsan törhetik fel a jelszavait profi internetes bűnözők különböző programokat használva. Ezután válaszoljon a kérdésekre.

2. ábra: Milyen gyorsan törik fel a jelszavát

Forrás: https://24.hu/tech/2022/11/23/hive-systems-password-table-jelszo-feltores-ido/

(Az első oszlopban szürke színnel látható, hogy hány karakterből áll a jelszó. A második oszlop azt tartalmazza, ha csak számokat használ. A következő oszlopban az az eset van, amikor csak kisbetűket, a következőben, amikor kis- és nagybetűket, a következőben ezek mellett már számokat is és az utolsóban, amikor szimbólumokat is használ a jelszavában.)

Milyen legyen a jó jelszó?

A legbiztonságosabb és a legjobban megjegyezhető, ha kitalál egy mondatot, amelyben használ kis- és nagybetűket, számokat. Például: NyaronSohaNemEs1kAHo2552.

Ezt könnyen meg tudja jegyezni, s bizony nem egykönnyen törik fel!

Hogyan használja a levelezést?

Ha nem tudja, vagy csak fel szeretné eleveníteni az ismereteit, nézze meg az alábbi videót a Gmail használatáról:

https://www.youtube.com/watch?v=m4xLxe1EPSE

2. Képek

Ha már van e-mailcímünk, akkor nemcsak levelet tudunk írni, hanem képeket is tudunk csatolni hozzá (a kis gémkapocs ikonra kattintva).

Ha van okostelefonja, akkor pillanatok alatt készíthet fotókat, amelyeket e-mailen is tud továbbítani, de a Facebookon is meg tudja osztani. De hogyan lesznek jobbak a fotói?

3. ábra: Fotózás

Forrás: https://pixabay.com/hu/illustrations/l%c3%a1ny-fot%c3%b3s-kamera-pillanatk%c3%a9p-n%c5%91-2803516/

Néhány fotót láthat ugyanarról a tárgyról, egy cicás bögréről, különböző módokon elkészítve. Próbálja kitalálni, mi lehet a hiba, hogyan lehetne javítani! Miután kitalálta, csak utána olvassa el a megoldást!

4. ábra: Homályos fotó

Forrás: saját felvétel

Homályos a fotó. Próbáljon arra törekedni, hogy minél élesebb legyen a kép. Nagyon zavaró, ha elmosódott, ferde, nem kivehető a kép főalakja, amit meg szeretne mutatni. Ez akkor is előfordulhat, ha bemozdul a keze, miközben fotózik. Emiatt használhat állványt, vagy próbálja nyugalomban tartani a kezét, míg elkészíti a képet.

5. ábra: Sötét fotó

Forrás: saját felvétel

Sötét a fotó. Néhány telefon kiválóan tud sötétben fotózni. De nem mindegyik. Ha lehetséges, a fotóit nappali fényben készítse el, legjobb, ha a szabadban teszi azt, akkor lesznek a legszebb fények.

6. ábra: Félig

Forrás: saját felvétel

Nincs a tárgy a képen, avagy a „levágott fej” esete. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy az izgő-mozgó kisgyerek feje csak félig szerepel a képen. Próbálja meg, hogy a fényképezendő tárgy, személy teljesen rajta legyen a képen, mert nagyon zavaró, ha lelóg róla.

7. ábra: Távol

Forrás: saját felvétel

Messze van a fotózandó tárgy, abszolút nem látszik belőle semmi (és ráadásul sötét is). Ha kifejezetten a bögrét szerettük volna fotózni, akkor így ez eléggé zavaró, mert pont a lényeg nem látszik. Megoldás: menjünk közelebb a témához bátran, találjuk meg azt a legjobb szöget, ahol jól látszódik a fotózandó téma. Szánjuk rá az időt, hogy jó legyen a beállítás.

Használhatjuk a képszerkesztőt is, hogy kivágjuk a felesleges részeket, és még közelebb hozzuk a témát.

8. ábra: Még közelebb

Forrás: saját felvétel

9. ábra: Még közelebb

Forrás: saját felvétel

Figyeljük meg, hogy mennyivel beszédesebb a második oldali fotó, amikor a bögre még közelebb van a képen.

+1 tipp: Figyeljünk a háttérre! Ne készítsünk olyan fotót, ahol a háttérben zavaró dolgok vannak (rendetlenség, számlák, stb.)

Ma már a mobillal fotózva csak a tárhely nagysága szabhat határt az elkészítendő fotóknak. Így inkább készítsünk több fotót a témáról, hogy ki tudjuk választani a legjobbakat, amit elküldünk vagy megosztunk a barátainkkal.

Ha már kezünkben a mobilunk, akkor még egy hasznos dologra tudjuk használni: telepítsünk egy QR-kód olvasót rá.

3. QR-kód. Kódban a világ

QR-kódokkal egyre többször találkozunk mindenütt. Olyanok ezek a kódok, mint egy kis meglepetések. Mindig valami információt rejt a kód, amit csak le kell olvasnunk a telefonunk kamerája segítségével a QR-kód olvasó programmal.

Olvassa be a QR-kódot és válaszoljon a kérdésre!

Ezek a kódok rejthetnek egy weboldalt, ahol további információkat találunk. Lehet egy törzsvásárlói kártya számsora. Vagy csatlakozhatunk segítségével a Wi-Fi-re is. Vagy kipróbálta már a mobiljegyet? A járművek ajtaján ezzel a kóddal érvényesítheti a mobiljegyét.

A fejezetben megismertük, hogy milyen e-mailcímet érdemes készíteni, illetve, hogy melyik az a jelszó, amit semmiképpen ne használjunk. Tanultunk pár fotós trükköt, amivel szebb fotókat készíthetünk. Végül a QR-kódok használatába pillantottunk bele.