Ez a fejezet a Facebook használatáról fog szólni.

A gyakorlati életben segítséget fog nyújtani ahhoz, hogy ne legyen kirakat az élete és tudatosan használja a Facebookot.

Facebook profil poszt komment adatvédelmi beállítások

1. ábra: Facebook

Forrás: https://pixabay.com/hu/illustrations/facebook-eg%c3%a9r-kurzor-k%c3%b6z%c3%b6ss%c3%a9gi-h%c3%a1l%c3%b3-76536/

A Facebook az a közösségi oldal, amit szinte minden nap használunk arra, hogy megosszuk azt, ami történik velünk, ahol járunk, amit főzünk, vagy kifejezzük a véleményünket és persze, hogy megnézzük mások fotóit és kommenteljük. Ami nagyon jó dolog, mert így azokkal is tarthatjuk a kapcsolatot, akik messze vannak, vagy időhiány miatt nem tudunk gyakran találkozni. Megosztunk minden fontos dolgot.

De ezt jól tesszük?

Gondolja végig, hogy Ön milyen gyakran posztol (ír bejegyzéseket és készít fotókat) a Facebookon! Miket szokott megosztani a Facebookon?

Figyeljük meg, hogy mi lehet a következő bejegyzéssel a probléma: (A nevet és az arcképet kitakartuk.)

2. ábra: Bejegyzés

Forrás: saját szerkesztés

Sikerült kitalálni? Segítünk:

3. ábra: Bejegyzés és a hiba

Forrás: saját szerkesztés

Pirossal jelöltük azt, ahol hibázott a posztot író. A szövegből látszik, hogy a bejegyzését csak a közeli ismerőseinek és barátainak szánta, de nem figyelt arra, hogy ezt úgy tette meg, hogy az egész világ lássa, akár lementse és tovább tudja osztani. Amikor a bejegyzés mellett a kis földgömb jelecske van, akkor az azt jelenti, hogy a bejegyzés nyilvános. Mindenki, aki a Facebookot olvassa, látja azt a bejegyzést, akár ismerős, akár nem.

Nagyon egyszerűen lehet ez ellen tenni! Már a bejegyzés elkészítésekor meg tudja adni, hogy ki is láthatja a posztot. Amikor szeretne valamit megosztani, akkor rögtön látja (a pirossal karikázott résznél), hogy ki is látja majd a bejegyzését és a fotóit.

4. ábra: Posztolás

Forrás: saját szerkesztés

Ha arra rákattint, akkor ott meg tudja változtatni a beállításokat.

5. ábra: Posztolás beállítása

Forrás: saját szerkesztés

A kis képek is segítenek.

Miután már profik lettünk a posztolásoknál, nézzünk meg egy videót: (3:33)

https://www.youtube.com/watch?v=5ha0E-oJrOw&list=PLFm3vX8tRy9On0QV_7Wpi0RE4lPX5NqEY&index=21

Kérem, a videó megtekintése után válaszoljon az alábbi kérdésekre! (8 perc)

Figyeljünk nagyon, amikor valamit feltöltünk a Facebookra! Ezeket mindenképpen vegye figyelembe, mielőtt posztol és képet tölt fel. Gondolja végig, hogy mit is tölt fel!:

6. ábra: Buli után

Forrás: https://pixabay.com/hu/illustrations/n%c5%91-kanap%c3%a9-telefon-s%c3%b6r-palackok-5708074/

Vésse az eszébe, hogy az Internet nem felejt! Amit feltölt, az ott marad. Még ha le is törli egy idő után, akkor is lehet, hogy már valaki lementette, képernyőképet készített róla, tehát megmarad. Ne töltsön fel olyan képet, írást, amelyet később megbánhat.

Például lehet, hogy később a gyerekének kínos lesz egy olyan fotó, amin éppen nyakig maszatosan csokit eszik.

Vagy egy átbulizott éjszaka utáni kép, ami lehet, hogy most jó ötlet, hogy kiteszi, de például, ha új állást keres, a leendő munkaadó, ha megnézi a Facebookját, nem biztos, hogy örül ennek és lehet, hogy emiatt nem kapja meg az állást.

Gondolja végig, hogy kinek tölti fel a képeket, posztokat, ki láthatja?

7. ábra: Hacker

Forrás: https://pixabay.com/hu/illustrations/hacker-hackel%c3%a9s-lop%c3%a1s-kiber-5027679/

Amikor tehát feltölti a képeket, fotókat a Facebookra, mindenképpen nézze át, hogy ki láthatja azokat. Nem kell az egész világnak tudnia, hogy most Zolika bizonyítványa kitűnő lett, a zserbója kiválóan sikerült, vagy Fannika milyen csinos elsőáldozóként. Bőven elegendő (és biztonságos), ha csak az ismerősei láthatják ezeket!

A fejezetben megismertük, hogy milyen beállításai lehetnek a Facebooknak, hogyan lehet megoldani, hogy csak az ismerősök lássák a feltöltött fotókat és bejegyzéseket. A videót nézve felismertük, hogy miért veszélyes az, ha mindent tudnak rólunk, mert megosztottuk az információkat. Elgondolkodtunk azon, hogy hogyan töltünk fel képeket és feltöltsük-e egyáltalán azokat.

Nézze meg a saját, régebbi Facebook bejegyzéseit. Figyelje meg, hogy milyen beállításokat használt. Ha át szeretné állítani azokat, akkor nyilvánosról állítsa át úgy, hogy csak az ismerősei láthassák.

És hogy tegye meg mindezt?

8. ábra: Saját oldal

Forrás: saját szerkesztés

9. ábra: Három pont

Forrás: saját szerkesztés

10. ábra: Menü

Forrás: saját szerkesztés

11. ábra: Adatvédelmi beállítások

Forrás: saját szerkesztés

12. ábra: Ismerősök

Forrás: saját szerkesztés

További videó a témában, ahol egy fotó küldésére kérik fel a lányt: (2:51)

A videót QR-kód beolvasással is meg tudod nézni:

https://www.youtube.com/watch?v=t56c6fWDk24&list=PLFm3vX8tRy9NgeFD218CpQlWUpg6kkHae&index=6

Jól gondold meg, hogy mit osztasz meg neten!