Ez a fejezet a Facebookon való jelenlétet, a netes viselkedést, avagy a netikettet mutatja be.

A gyakorlati életben segítséget fog nyújtani ahhoz, hogy tudatosítsa azt, hogy a neten való jelenlét és megnyilvánulások olyanok legyenek, mint azt a való életben tennénk. Emellett a leggyakoribb posztolási hibákat is megismerjük és megtanuljuk elkerülni.

profil álprofil Messenger netikett

1. ábra: Az Internet hálójában

Forrás: https://pixabay.com/hu/vectors/k%c3%b6z%c3%b6ss%c3%a9gi-m%c3%a9dia-kapcsolatok-3846597/

Ebben a fejezetben három fontos dolgot ismerhet meg, mely hasznos lehet, ha az internetet és a Facebookot használja.

1. Ki vagyok én?

Az interneten számos emberrel vagyunk kapcsolatban, azonban sokszor az az illúzió, hogy egyedül vagyunk: én és az okostelefon, amin internetezem. Nem látjuk közvetlenül az embereket, nem kapunk azonnali reakciókat, sőt, még azt sem tudjuk, hogy ki áll egy-egy név mögött. Nem tudhatjuk, hogy egy Facebook profil mögött ki rejtőzik:

2. ábra: Kivel levelezem?

Forrás: https://pixabay.com/hu/vectors/hacker-sz%c3%a1m%c3%adt%c3%b3g%c3%a9p-programoz%c3%a1s-5471975/

Lehet, hogy egy barátságosnak tűnő fotó mögött egyáltalán nem az az ember van, mint akinek mondja magát. Lehet, hogy álprofilt használ, ami mögé elrejtőzve kukkol, provokál, információt akar kicsalni, vagy csak szórakozik.

Mit tegyünk?

2. Viselkedj úgy, ahogy szeretnéd, hogy Veled viselkedjenek!

Pont amiatt, hogy egy képernyő van velünk szemben, amiatt engedjük el magunkat sokszor. Nézzük meg a következő videót, melyben egy érdekes kísérletet láthatunk az internetes viselkedésről: (1:05)

https://www.youtube.com/watch?v=3qZGHV1EVlY

A videó megnézése után kérem, válaszoljon az alábbi kérdésekre:

Mit tegyünk?

3. Hol nyaralok?

A Facebookot görgetve számtalan utazós, nyaralós posztot olvashatunk ismerősöktől és ismeretlenektől. Megtudjuk, hogy egyik nap még pizzát ettek Rómában, a másik nap már a tengerben fürdenek, harmadik nap meg milyen jót shoppingoltak. Igenám, ezzel csak egy a baj: a legtöbben azonnal és rögtön kiposztolják, hogy éppen hol is vannak és ott mit csinálnak. És sokszor nyilvánosan osztják meg élményeiket, amit a bűnözők is olvashatnak és kihasználhatnak.

Nézzünk meg egy kis videót, amely szerencsére jól végződik: (4:11)

https://www.youtube.com/watch?v=No_gBnqP0z0&list=PLFm3vX8tRy9NgeFD218CpQlWUpg6kkHae

A videó megnézése után kérem, válaszoljon az alábbi kérdésre:

Gondolt ezekre?

Mit tegyünk?

A fejezetben megismertük, hogy miként vagyunk jelen az Interneten, hogyan viselkedjünk a Facebookon és hogyan osszunk meg fotókat.

Nézze meg az alábbi képeket és olvassa el a szituációkat. Fogalmazza meg, hogy mi lehet a hiba és mit kellene másként tenni! Ha ellenőrizni szeretné magát, akkor olvassa be a kép alatti QR-kódot.

1. Miközben videóbeszélgetést folytat Kati egy társaságban, Kati mögött ez a szobarészlet látszik.

3-4. ábra: A felhasználó és a szoba

Forrás: https://pixabay.com/hu/vectors/nappali-szoba-bels%c5%91-t%c3%a9v%c3%a9-1292875/

Forrás: https://pixabay.com/hu/vectors/n%c5%91-laptop-jegyzetf%c3%bczet-%c3%bcl%c3%a9s-kanap%c3%a9-1459220/

Túl sok látszik a szobából, mindenki láthatja az értékeket. Megoldás: fordítsa úgy a laptopot (telefont), hogy csak egy üres falfelület vagy szekrényajtó látszódjon.

2. Amanda a Facebookon nyilvánosan posztolja a nyaralós fotóját ezzel a szöveggel: „Sziasztok, éppen Spanyolban vagyunk, megyünk a tengerhez ezzel a bérelt kocsival. Ugye, milyen menő?”

5. ábra: Nyaralás

Forrás: https://pixabay.com/hu/vectors/kir%c3%a1ndul%c3%a1s-p%c3%a1ros%c3%adt-furgon-utaz%c3%a1s-4399206/

Amanda nyilvánosan és azonnal osztotta meg, hogy éppen nyaralnak és nincsenek otthon. Így akár be is törhetnek hozzájuk, ha ezt a bejegyzést egy bűnöző olvassa. Megoldás: majd akkor posztolja a fotóit, ha hazaértek és azt is csak az ismerőseinek.

3. Zoli mérges lesz az egyik posztolóra és a bejegyzése alá kiteszi az alábbi képet ezzel a szöveggel: „Te ostoba majom! Még gondolkodni sem tudsz, olyan sötét vagy!”

6. ábra: Te majom!

Forrás: https://pixabay.com/hu/vectors/majom-csimp%c3%a1nz-emberszab%c3%a1s%c3%ba-majom-474147/

Zoli első felindulásból írt és ismeretlenül megbántott valakit. Ezt olvashatja akár a főnöke is. Megoldás: Zoli ne írjon semmi olyat, amit élőszóban nem mondana el. Gondolja végig, hogy érdemes-e egyáltalán bármit is írnia ehhez a poszthoz.

Ha szeretne elmélyedni a témában, nézze meg az alábbi videót és olvassa el az alábbi cikket. A videót és a cikket QR-kód leolvasással is megtehet.

https://egy.hu/tech/netikett-szabalyok-a-kozossegi-mediaban-5-alapvetes-amit-illik-tudni-109169#

https://www.youtube.com/watch?v=Xby7lGL8DLU