Ez a fejezet az egészséges táplálkozás alapjairól, a tápanyagcsoportokról fog szólni.

Gyakorlatban az egészséges táplálkozás alapjainak megismerése segítheti az egészségesebb életmód kialakítását az Ön életében.

szénhidrát fehérje zsírok és olajok vitaminok és ásványi anyagok

A főbb tápanyagcsoportokat felismerése.

Hasonlítsa össze az alábbi két képen látható élelmiszereket! Milyen lényeges különbségeket tudna felsorolni? Melyik kép ábrázolja Ön szerint az egészséges élelmiszereket? Miért?

01

1. ábra: Élelmiszercsoport I.

02

2. ábra: Élelmiszercsoport II.

Olvasás közben kérem figyeljen a vastagon szedett szavakra, mondatokra. A félkövér betűtípussal szedett szavak vagy mondatok kiemelik a legfontosabb tudnivalókat az adott fejezetben.

Manapság egyre több figyelem hárul az egészséges életmódra, ezen belül egyre többet hallhatunk az egészséges táplálkozás fontosságáról. De mit is takarhat ez az elsőre igazán megfoghatatlan kifejezés?

Az egészséges táplálkozást legegyszerűbben talán úgy írhatjuk le: megfelelően változatosan, megfelelő mennyiségben fogyasztunk különböző ételeket (és élelmiszereket) a testünk igényeinek megfelelően. (IARC) Fontos megjegyezni az egészséges táplálkozás jellemzői eltérhetnek egyénenként és befolyásolhatja nemünk, életkorunk, életmódunk is.

Kezdjük is az alapokkal!

Az elfogyasztott ételeink tápanyagokat tartalmaznak. A főbb tápanyagcsoportok a következők: szénhidrátok, fehérjék, zsírok és olajok, vitaminok és ásványianyagok (Horváth, 2020).

03

3. ábra: Szénhidrátok

A szénhidrátokat a növények állítják elő, és úgynevezett makromolekulák. Elsősorban energiaforrásként tekintünk a szénhidrátokra. A szénhidrátok természetes forrásai a következők:

A szénhidrátoknak több csoportját lehet megkülönböztetni ezek a következők: egyszerű szénhidrátok, kettős szénhidrátok és az összetett szénhidrátok. Az összetett szénhidrátokat, amit a szervezetünk nem tud megemészteni rostnak nevezzük. (CSAPÓ-CSAPÓNÉ, 2004).

04

4. ábra: Fehérjék

A fehérjék csoportja is a makrótápanyagok közé tartoznak. A fehérjéket aminosavak építik fel. Az aminosavak lehetnek:

Megkülönböztetünk - táplálkozás tekintetében - teljes értékű fehérjéket, és nem teljes értékű fehérjéket is. A teljes értékű fehérjék állati eredetűek, így fő forrásai a húsok, tej és tejtermékek, tojás, valamint halak. A nem teljes értékű fehérjék általában növényi eredetűek, a megfelelő táplálkozási értékkel bírjanak állati eredetű fehérjékkel kell együtt fogyasztani (Horváth, 2020).

Fehérjeforrások:

05

5. ábra: Zsírok és olajok

A zsírok és olajok is a makrótápanyagok közé tartoznak, magas energiatartalmú vegyületek. A zsírok általában állati eredetűek, az olajok pedig általában növényi eredetűek. A zsírokat és olajokat a zsírsavak építik fel. A zsírsavak felépítése nagy változatosságot mutat, így több csoportot tudunk megkülönböztetni, többek között a telített és a telítetlen zsírsavak csoportjait. Telített zsírsavakat tartalmaznak a következő élelmiszerek pl.: vaj, sajt, tojás, disznózsír, felvágott. A telítetlen zsírsavakat a növényi eredetű olajokat tartalmazó ételcsoportok tartalmazhatják nagyobb arányban, valamint a hal és a halolaj (Horváth, 2020)

6. ábra: Vitaminok

A vitaminokokról és az ásványi anyagokról tekintsünk meg most közösen egy videót!

Az egészséges táplálkozás alapjai: a vitaminok és ásványianyagok (5:43perc)

https://www.youtube.com/watch?v=1EZ0yxwwqTw

A videó megtekintése közben válaszoljunk az alábbi kérdésekre:

A fejezetben megvitattuk az egészséges táplálkozás általános meghatározását, valamint átvettük az élelmiszerekben található főbb tápanyagcsoportokat és azok jellemzőit. A makrotápanyagok közé sorolhatjuk a szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat és az olajokat. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek a szervezet egészséges működéséhez járulnak hozzá.

Otthoni feladat

A hűtőben és a kamrában tárolt élelmiszerekből 3-3 db-ot soroljon be az alább található főbb tápanyagcsoportokba!

Következő videolinken elérhető előadás összefoglalja a fejezetben leírtakat, valamint többlet információt is tartalmaz a témához.

Egyes elemek élettani szerepe. A legfontosabb tápanyagok kémiai összetétele (8:45 perc)

https://www.youtube.com/watch?v=Q2AF3TQ6nHU