Ez a fejezet az egészséges táplálkozás főbb ismérveiről fog szólni.
A fejezet végére az alábbi kérdésekre fog tudni válaszolni:
  1. Hogyan kellene táplálkoznunk, hogy kiegyensúlyozott étrendet tartsunk?
  2. Milyen táplálkozási szokások segíthetnek egészségünk megőrzésében?
Mire hasznosítható a fejezetben megszerzett tudásanyag az életben?

Gyakorlatban a fejezetben leírtak betartásával kiegyensúlyozottabb étrend követése válik lehetővé.

Kulcsszavak: kiegyensúlyozott étrend teljes értékű gabona ivóvíz sovány húsok és tejtermékek
Mire eljut ennek a fejezetnek a végére képes lesz:

Ráhangoló feladat: (5 perc)

Tekintsünk meg a táplálkozási piramist ábrázoló 7. ábrát! (5 perc)

2%20fejezet_eg%C3%A9szs%C3%A9ges%20t%C3%A1pl%C3%A1lkoz%C3%A1s%20alapelvei%20_v2_html_3229f48e9f8a0324

7. ábra: Táplálkozási piramis

A piramis megmutatja, hogy az előző fejezetben áttekintett tápanyagcsoportokból napi étkezéseinkben milyen arányt érdemes követni, tehát miből mennyit fogyaszthatunk egy kiegyensúlyozott étrendben.

Ön szerint a piramis alját miért a „napi mozgás” teszi ki?

A „napi folyadék fogyasztás” miért lehet a piramison kívül jelölve?

Miért is fontos az egészséges étrend követése? Nézzük a tényeket:

Most tekintsük át a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (a MDOSZ) által összeállított Okostányér elnevezési ábrát, amely segít a napi étkezéseink során a megfelelő arányok betartását.

2%20fejezet_eg%C3%A9szs%C3%A9ges%20t%C3%A1pl%C3%A1lkoz%C3%A1s%20alapelvei%20_v2_html_6202b7270cd07c1f

8. ábra: okostányér

Az egészséges táplálkozás során a következő javaslatokat kell figyelembe vennünk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlásával:

2%20fejezet_eg%C3%A9szs%C3%A9ges%20t%C3%A1pl%C3%A1lkoz%C3%A1s%20alapelvei%20_v2_html_b808840849fba836

9. ábra: egy egészséges ebéd

Egy kis segítség az 1 adag értelmezéséhez: https://www.okostanyer.hu/eteladagok-okosan/ Naponta 4-5 étkezést tervezzünk meg (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora).

Most, hogy áttekintettük mik is azok a javaslatok, amik segítségével egészségesebben tudunk táplálkozni, nézzünk meg egy Igaz-hamis feladatot! (8 perc)

Az alább felsorolt állításokat olvassa el, majd húzza alá, hogy Ön szerint igaz vagy hamis-e az állítás! Jelölje a helyes választ!

  1. Mindennap szükséges zöldséget fogyasztani az egészséges táplálkozási alapelvek alapján. Igaz-hamis
  2. Ideális ebédnek minősül: sült csirkemell, rizs körettel, savanyú káposztával és sok majonézzel. Igaz-hamis
  3. A megfelelő folyadékfogyasztás napi legalább 1,5 liter cukrozott üdítőital. Igaz-hamis
  4. Még alkalmanként is tilos hamburgert, sült krumplit fogyasztani. Igaz- hamis.

Összefoglalás: A fejezet során áttekintettük a legfontosabb alapelveket, amik az egészséges táplálkozás ismérvei. Fontos megjegyezni, hogy a legfontosabb a kiegyensúlyozott étrend követése, semmi sem tiltott, csak mértékkel kell fogyasztani. Különös fontosággal bír a megfelelő folyadékfogyasztás, ami lehetőleg ivóvíz legyen. Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg mindennap fogyasszunk zöldség s gyümölcsféléket. A húsoknál csakúgy, mint a tejtermékeknél próbáljunk alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszereket, ételeket fogyasztani. Próbáljunk meg minnél több teljes értékű gabonát fogyasztani, és kerüljük a magas zsírtartalmú élelmiszerek gyakori fogyasztását!

Önellenőrző kérdések:
Mennyi folyadékot javasolt naponta fogyasztani?
Legfeljebb hányszor szabad egy héten édességet csemegéznünk?
Olajos magvakat hetente hányszor és milyen mennyiségben javasolt fogyasztani?
Otthoni feladat: Próbáljon meg egy vasárnapi ebéd menüt úgy megtervezni, hogy megfeleljen az ebben a fejezetben áttekintett alapelveknek.
Tudjon meg többet: cím: https://www.youtube.com/watch?v=NV4l4qJHBP8