Ez a fejezet a konyhai higiénia alapjairól fog szólni.

Gyakorlatban a fejezetben leírtak betartásával csökkenthető az esélye, hogy a helytelen főzési és tárolási szokások miatt megbetegedés történjen Önnel vagy az Ön családja körében.

higiénia szakosított tárolás keresztszennyezés ételfertőzés

Olvasás közben kérem figyeljen a vastagon szedett szavakra, mondatokra. A félkövér betűtípussal szedett szavak vagy mondatok kiemelik a legfontosabb tudnivalókat az adott fejezetben.

A megvásárolt élelmiszerek tárolása és elkészítése során számos hibát véthetünk, amely a legrosszabb esetben megbetegedést is okozhat. Az úgynevezett ételfertőzések esetén a megbetegedést az elfogyasztott élelmiszerekben megtalálható élő kórokozó okoz. (Barcs 2020). Ennek megelőzésére alkalmazhatunk pár egyszerű szabályt, így téve egészségesebbé étkezésünket.

Kezdjük az elején!

Most tekintsünk meg egy videót az élelmiszerek helyes tárolásáról és felhasználásról.

Élelmiszerbiztonság: Az élelmiszerek okozta megbetegedések megelőzhetők (2:59 perc)

https://www.youtube.com/watch?v=ornLZDiaNq8

Kérem a videó megtekintése után válaszoljon az alábbi kérdésekre! (8 perc)

A főzés során figyeljünk néhány fontos szabályra:

A fejezetben megismerkedtünk a helyes vásárlási, tárolási szabályokkal, valamint a konyhai higiéné alapvető szabályaival is. Mindig megbízható helyen vásároljunk, sértetlen, jó állapotú termékeket. Szállítás során figyeljünk a keresztszennyeződések elkerülésére. Hazaérve minél gyorsabban pakoljuk el a vásárolt termékeket, a hűtést és fagyasztás igénylő termékeket mielőbb tegyük a hűtőszekrénybe és fagyasztóba. A főzés megkezdése előtt és a részfolyamatok között mindig alaposan mossunk kezet. A sütés-főzés közben figyeljünk a megfelelő átsütésre, valamint az elkészült ételeket 2-3 órán belül tegyük a hűtőbe.

Kérem, tekintse meg a következő ábra képét, és próbáljon 2 db tárolási hibát találni!

Az otthoni hűtőben próbáljuk meg a szakosított tárolás szabályai szerint elhelyezni az élelmiszereket!

Nébih Tájékoztató: Konyhai higiéniai és élelmiszerbiztonsági útmutató HUMÁN JÁRVÁNYÜGYI VESZÉLYHELYZET IDEJÉN