Ez a fejezet gyakorlati segítséget kíván adni egy modernebb alapanyagokat is felhasználó egészségesebb étrend kialakításában. Ez a fejezet a hagyományos magyaros konyha és az egészséges táplálkozás kapcsolatáról fog szólni.

Gyakorlatban a fejezetben leírtak alkalmazásával könnyebbé válhat a kiegyensúlyozott, egészségesebb étrend kialakítása.

durum teljes kiőrlésű liszt sovány húsok önmagával sűrítés száraz rántás lisztszórás

A hagyományos ételeink modernebb változatait elkészíteni.

1. ábra: a modern köret, a kuszkusz

Az úgynevezett magyaros konyha jellemzőit mindannyian jól ismerjük. A képet megvizsgálva sorolja fel a magyaros ízvilág jellemzőit!

2. ábra: csirkepaprikás nokedlivel

Olvasás közben kérem figyeljen a vastagon szedett szavakra, mondatokra. A félkövér betűtípussal szedett szavak vagy mondatok kiemelik a legfontosabb tudnivalókat az adott fejezetben.

A magyaros konyha ismérve, hogy sok hagyományos ételünk paprikásan (úgynevezett pörköltalapon) készül. Előszeretettel használunk ételeinkhez tejfölt, és sok ételünket rántjuk vagy habarjuk. Szívesen fogyasztunk rántott ételeket pl. rántott húst, rántott sajtot. Hagyományos ételtípusok a főzelék, ami egyedi felhasználása a zöldségalapanyagoknak a világ konyhái tekintetében.

A hagyományos ételeinket az elkészítés során néhány apró változtatással vagy pedig egy-egy alapanyag lecserélésével könnyen egészségesebbé tehetjük.

Köretek:

A köretek megfelelő megválasztásával sokkal egészségesebbé tehetjük táplálkozásunkat.

A hagyományos köreteink közé tartozik a burgonya, a rizs, valamint a tojással készült száraztészta.

Amennyiben ragaszkodunk a jól bevált és méltán kedvelt köreteinkhez, próbáljuk meg az elkészítési módot kissé megújítani. Zsírban sütés helyett, inkább főzzünk, pároljunk vagy válasszuk a sütőben sütés módszerét.

Burgonya esetében kerüljük, hogy gyakran zsírban sütve, sült krumpliként fogyasszuk. Amennyiben krumplipüréként, hagymás törtburgonyaként vagy egyszerűen megfőzve, fűszerezve fogyasztjuk, máris egészségesebbé tehetjük ebédünket. Amennyiben lehetőségünk van rá a sült burgonyát ne bő zsiradékban süssük meg, hanem sütőben pirítsuk kevés zsír hozzáadásával.

A száraztészta esetében ne csak a tojás felhasználásával készült száraztésztát fogyasszunk gyakran, próbáljuk ki a durumtésztákat vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült száraztésztáka is.

A rizs kiváltására számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Ezeknek az újszerű köreteknek az elkészítése majdnem megegyezik a rizsével és ezen termékek ára gyakran hasonló, mint a hagyományos köreteké. Köretként adhatunk bulgurt, kölest, árpagyöngyöt avagy gerslit, hajdinát vagy amarántot (DIABETES.HU).

A köretként elkezdhetjük alkalmazni a zöldségeket. Egyszerű salátaként vagy sütve, párolva is találhatjuk őket. Sokat tehetünk egészségünkért, ha minden étkezésünk részévé tesszük valamilyen zöldség fogyasztását!

Próbáljuk meg minél változatosabban étkezni és bátran próbáljunk ki újfajta ízeket! Figyeljünk ételeink sótartalmára, használjunk sokféle fűszert, zöldfűszert pl.: bazsalikom, oregánó, petrezselyem, majoranna, kapor, kakukkfű.

Húsok:

Hagyományos ételeink elkészítéséhez lehetőség szerint válasszuk sovány húsokat vagy húsrészeket. A baromfi húsok (csirke, pulyka, gyöngytyúk, liba, kacsa) általában kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a disznóhús (a baromfik bőre viszont gazdag zsírokban). A sovány húsa és lágy íze miatt választhatjuk a nyúlhúst is.

Disznóhúsból készült ételeinkhez válasszunk soványabb húsrészt pl.: karajt vagy combot a tarja helyett. Az egészséges táplálkozás aranyszabálya a változatosság. A belsőségek gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban, fogyasztásuk - mértékkel - javasolt.

Csak úgy, mint a köretek esetében, változatosan készítsük el a húsféléket is. Hagyományos húsételeinket is könnyen tehetjük egészségesebbé: a rántott húst és fasírtot süthetjük sütőben. A pörköltek és paprikások, valamint a raguk esetében figyeljünk oda, hogy kevés zsírt vagy olajat használjunk fel elkészítéséhez. A ragukat dúsíthatjuk zöldségekkel is pl.: sárgarépa, zeller, fehérrépa (Nemzeti Népegészségügyi Központ - Egészségvonal).

3. ábra: sárgarépa-főzelék

A magyaros konyha egyedi ételtípusa a főzelék. Zöldségétel, amelyet rántással vagy habarással készítünk el és hagyományos húsból vagy tojásból készített feltéttel szoktuk fogyasztani. A tradicionális magyar főzelékeket általában valamilyen sűrítési eljárással készítjük el. A sűrítés megvalósulhat rántással vagy habarással, esetleg lisztszórással (PETŐ, 2010).

Heti menü készítésénél bátran tervezzünk főzeléket is! Hiszen az egészséges táplálkozás alapelveit figyelembe véve egészséges a fogyasztása, pénztárcabarát, ha idény zöldségekből készítjük és teljes értékű fogásnak számít feltéttel. Amennyiben önmagával sűrítjük, száraz rántással vagy lisztszórással dúsítjuk, még egészségesebben készítjük el.

Javaslatok az édességekről:

Mindenki szereti az édes nyalánkságokat, a magyar konyha rengeteg híres édességgel rendelkezik. Gondoljunk a rétesekre, a bejglire és zserbóra vagy a méltán híres Dobostortára. Az egészséges étrendben is nyugodtan fogyasszunk alkalmanként édességeket. Próbáljunk rá figyelni, ha édességet fogyasztunk, akkor részesítsük előnyben azokat az édességeket, amelyek gyümölcsöt vagy tejterméket, pl.: túrót tartalmaznak.

A következő fogásokat hogyan lehetne egészségesebbé tenni, beszéljük meg közösen!

Az alább felsorolt állításokat olvassa el, majd húzza alá, hogy Ön szerint igaz vagy hamis-e az állítás!

A fejezetben az egészséges táplálkozás elvei szempontjából vizsgáltuk meg a hagyományos magyaros konyhát. Összegyűjtve nézzük meg a javaslatokat:

Keressen az interneten olyan recepteket, amely egy hagyományos fogás tekintetében kínál egészségesebb elkészítési módot!

Ezen az internetes oldalon a levesekről olvashat.