Ez a fejezet röviden az ételallergiákról és az ételintoleranciákról fog szólni.

Gyakorlatban a fejezetben leírtak segítséget nyújthatnak az ételallergia és intolerancia témakörében.

allergia allergiás reakciók allergén intolerancia glutén laktóz

Megismerkedni a tárgykör alapjaival

1. ábra: Allergének

Az ételallergia egy bizonyos étel elfogyasztása által okozott allergiás reakció. A tipikus tünetek lehetnek a következők:

Bizonyos esetekben súlyos allergiás reakció jöhet létre, mely során légzési nehézség lép fel, hirtelen vérnyomás eséssel és pulzus emelkedéssel (Nemzeti Népegészségügyi Központ: Egészségvonal).

Ebben az esetben azonnal orvosi segítség szükséges!

2. ábra: Allergének jelzései

A gyakori allergének:

Minden esetben a belőle készült termékek, tehát bármilyen élelmiszer, amely tartalmazza az allergént, kiválthatja az allergiás reakciót! (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

Igazolt ételallergia esetén az adott élelmiszert el kell hagyni az étkezésből. Nagyon fontos, hogy ételallergia-gyanú esetén forduljon szakemberhez!

Az ételintolerancia nem allergiás reakció, de ugyanúgy okoz tüneteket bizonyos élelmiszerek elfogyasztása.

3. ábra: Lisztérzékenység

Lisztérzékenységet a glutén nevű fehérje váltja ki. A glutént a gabonanövények tartalmazhatnak például a búza, rozs, árpa, zab és a belőle készült lisztek. Tehát glutént tartalmazhatnak a kenyérfélék, száraztészták, péksütemények és a hagyományos sörök is.

A betegség, ami végül - tüneti kezelés nélkül - visszafordíthatatlan károsodást okoz a vékonybélben található bélbolyhokban.

Tipikus tünetei:

Fontos megjegyezni, hogy vannak nem tipikus tünetek pl.: vérszegénység, csontritkulás, depresszió, terméketlenség. (JUHÁSZ - KOVÁCS, 2012).

Amennyiben szakember megállapítja a lisztérzékenységet, akkor az érintett személynek gluténmentes diétát kell tartani.

Nagyon fontos, hogy amennyiben tüneteket tapasztal mihamarabb forduljon orvoshoz.

4. ábra: Tejcukor-érzékenység

Tejcukor-érzékenység a tejben lévő laktóz iránti érzékenység. Az emberi szervezetben az úgynevezett laktáz enzim bontja le a laktózt a vékonybélben. Amennyiben ez az enzim a szervezetben nincs jelen vagy a szükségesnél kevesebb termelődik, akkor a tej fogyasztásakor tünetek jelentkeznek: hasmenés, puffadás, hasi görcsök, súlyos esetben kalcium vagy D vitaminhiány is felléphet (GYURCSÁNÉ et al, 2012).

Amennyiben szakember megállapítja a tejcukor-érzékenységet, akkor az érintett személynek speciális diétát kell tartani.

Nagyon fontos, hogy amennyiben tüneteket tapasztal, mihamarabb forduljon orvoshoz.

Manapság a boltok polcain már vannak laktózmentes és gluténmentes termékek, amelyek segítségével a kötelező diéta tartása könnyebbé válik.

Ismer Ön olyan személyt, aki valamilyen ételallergiával rendelkezik? Ha igen, milyen óvintézkedéseket tesz az allergiás személy?

A következő kérdéseknél jelölje be a helyes választ.

Mi okozza a lisztérzékenységet?

Melyik nem gyakori allergén?

Melyik nem tipikus allergiás tünet?

Mi okozza a tejcukorérzékenységet?

A fejezetben az ételallergiával foglalkoztunk elsőként, valamint a leggyakoribb élelmiszer csoportokkal, amelyek kiválthatják azt. A lisztérzékenységgel és a tejcukor-érzékenységgel is megismerkedtünk. A leggyakoribb tüneteket is végig vettük. A legfontosabb tudnivaló a következő: amennyiben tüneteket tapasztal mihamarabb forduljon orvoshoz!

Otthon keressen egy olyan csomagolt élelmiszert, amelynek a címkéjén valamilyen allergén fel van tüntetve!

A következő internetes oldalakon a fejezetben említett témákról olvashat.