Ez a fejezet a hulladéktermelésről, illetve a pazarlásról fog szólni. Röviden megismerkedünk a modernkor emberének vásárlási szokásaival, ami hozzájárul a szeméttermelés növekedéséhez.

A fejezet elsősorban arra vonatkozó kérdésekre fog választ adni, hogy mit tehetünk mi hétköznapi emberek saját környezetünkért és egészségünkért. Hogyan tudunk vásárlási szokásaink átformálásán keresztül jóval kevesebb hulladékot termelni?

A gyakorlati életben segítséget fog nyújtani ahhoz, hogy környezetbarát, egészséges környezetet tudjon kialakítani. Fejlődjön a vásárlói tudatossága, környezettudatossága és egészségesebb életet tudjon élni.

hulladék tartósság pazarlás környezetvédelem háztartási hulladék

Az ősember, ahogy a ragadozó állatok is, még csak annyit vett el a természettől, amennyire az életbenmaradáshoz és túléléshez szüksége volt. A mai modern ember fogyasztási szokásai a kényelem és a felhalmozás jegyeit mutatják, és az emberiség rendkívül nagy mennyiségben termel hulladékot. Magyarországon évente körülbelül 3 Gellért-hegynyi szemét keletkezik. Vásárláskor (ahogy a modernkori termelés során is) a tartósság általában a háttérbe szorul a vásárlás szempontjai között, így nagyon sok termék gyakran már idő előtt a szemétbe kerül. Amennyiben nem cselekszünk, bolygónk előbb-utóbb egy hatalmas szemétteleppé változik.

Ez elsősorban nemcsak a környezetet terheli, hanem az emberi egészségre is borzasztóan káros hatással lehet.

Nézze meg az alábbi videót! Mutasson rá három olyan jelenségre a videóból, ami az emberi fogyasztáshoz és termeléshez kapcsolódik, és túlmutat a létfenntartási szükségletek kielégítésén! Fejtse ki röviden véleményét, hogyan alakította át az ember a Föld természetes környezetét!

https://www.youtube.com/watch?v=seIg-0sOx9M

A háztartások növekvő fogyasztása miatt a gyártók egyre több terméket állítanak elő és ezáltal egyre több hulladék termelődik. Az Európai Unióban 2019-ben az egy főre eső átlagos hulladékmennyiség körülbelül 590 kg volt. A vásárlás szükséges és manapság sokak számára örömteli tevékenység, ami azonban gyakran a felesleges termékek felhalmozását is jelenti.

Kerüljük a pazarlást!

Nézze meg az alábbi hétvégi átlagos bevásárlólistát és írjon egy listát a termékek felhasználása után hátramaradó hulladékokról!

Sajnos nagyon sok hulladék nem megfelelő helyen végzi. A már feleslegessé vált anyagokat gyakran látjuk utak mellett, árokpartokon, erdőkben...

Fogalmazza meg röviden véleményét az ilyen jellegű környezet károsításról! Tapasztalt-e már hasonlót saját környezetében?

Kép forrása: https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/18493/szemetes-arokpart

A fejezet a modernkori ember egyre növekvő szeméttermelésére hívja fel a figyelmet. Ma már olyan mértékben termelődik hulladék a mindennapi tevékenységeink során, hogy hamarosan az egész bolygó egy hatalmas szemétteleppé változhat.

Otthoni feladat

Nézze meg egy bevásárlása során vásárolt terméklistáját és gyűjtse össze, milyen hulladék anyagok maradtak hátra!

Belefulladunk a szemétbe?

TeSZEDD akció