Ez a fejezet bemutatja, hogy minden elhasznált terméket, anyagot valamilyen módon újra fel lehet használni. Az újrahasznosított termékek nem hulladékként végzik, és ezáltal nem károsítják sem az emberi egészséget, sem pedig a környezetet.

A fejezet elsősorban arra ad választ, hogy hogyan lehet megelőzni az újrahasznosítással a hulladék mennyiségének növekedést. Választ ad a fejezet arra a kérdésre is, hogy miként lehet bizonyos anyagokat, termékeket újból felhasználni.

A gyakorlati életben segítséget fog nyújtani ahhoz, hogy megtanuljuk a hulladéknak szánt anyagokat, termékeket, újra felhasználni. Ezáltal kevesebb szemetet fogunk termelni és bővülnek ilyen irányú ismereteink is.

hulladék újrahasznosítás újra felhasználás hulladékból termék

Az újrahasznosítás az a folyamat, amikor a használt anyagok újra hasznossá válnak. A szelektív hulladékgyűjtés kapcsán már szó volt róla, hogy például az üveg, a papír, a műanyag és a fém is ismételten felhasználható, így jelentősen csökkenthető a hulladék mennyisége. Az újrahasznosítás előnye, hogy megóvja környezetünket és csökkenti a szemétlerakókban lerakott hulladék mennyiségét. Ha mindannyian odafigyelünk az újrahasznosításra, akkor segíthetünk megőrizni a természetet és a bolygónkat a jövő nemzedékei számára is.

(Kép forrása: https://mugu.hu/blog/a-hulladekhasznositas-szabalyai/)

Keressük az újrahasznosítás jelzését a vásárolt termékeken!

Nézze meg a következő „Hogyan készült? Az újrahasznosítás.” című videót és a megadott szempontok alapján a saját szavaival mesélje el a látottakat!

https://www.youtube.com/watch?v=Yy2BYA1QWf4

Vásárláskor tudatosan is odafigyelhetünk, hogy újrahasznosított terméket vegyünk. Az újrafelhasználható anyagok jelölésére alkalmazott nemzetközi jelzés három hajlított nyílból áll, amelyek nyitott háromszöget képeznek. Az anyag fajtáját a szimbólumban feltüntetett szám és az alá írt rövidítés jellemzi.

Ma már eszközöket is jelentős mennyiségben tudnak újrahasznosítani. A mobiltelefonok alkotórészeinek akár 80%-a is újrahasznosítható. A számítógépek is rengeteg értékes nyersanyagot tartalmaznak (pl.: réz), ami szintén újrahasznosítható, amennyiben megfelelően vannak gyűjtve és feldolgozva. A természetbe dobva különösen mérgező lehet azonban a hatásuk.

A termékeken található újrafelhasználási jelzés segíthet nekünk abban is, hogy melyik szelektív gyűjtőbe helyezzük el az adott terméket.

Kösse össze, hogy melyik terméken találkozhat a feladatban szereplő újrahasznosítási jelölésekkel! (Egy termék több anyagból is készülhet!)

(Képek forrása: www.pixabay.com)

Az újrahasznosítás egyik másik, otthon is könnyen megvalósítható változata az újrahasználat. Az újrahasznosítás során az anyagot különböző eljárásokkal feldolgozzák és újrahasznosítják az új termékek előállításához.

Az újrahasználat során pedig egy terméket újra felhasználunk ugyanarra vagy valamilyen hasonló célra.

A háztartásban számos olyan termék van, amit a leleményes ember akár többször is újra fel tud használni.

A képek segítségével szedjen össze ilyen tárgyakat, anyagokat! Majd mondja el, hogy mire lehet ezeket újrafelhasználni.

(Képek forrása: www.pixabay.com)

A fejezet a háztartásokban keletkező hulladék újrahasznosításáról szól, ami egy újabb módszere az emberi egészség és a környezet védelmének. A keletkező hulladék jelentős részét újra lehet hasznosítani és így új terméket előállítani. Az újrahasznosítás mellett az újra felhasználás is egy lehetőség. Nagyon sok terméket, anyagot többször is fel lehet használni.

Otthoni feladat

Nézzen utána következő kifejezésnek: hulladékból termék!

Nézze meg a háztartásában található termékeken, hogy melyiken találja meg az újrahasznosítás jelképét!

Hulladékból termék

https://www.youtube.com/watch?v=OhIveuPi_YQ

Mi mindent lehet hulladékból készíteni?