Ez a fejezet bemutatja, hogy minden háztartásban keletkezik jelentős mennyiségű biohulladék, amit számos módon fel lehet használni. Ha csökkenteni akarjuk a biohulladék termelődését, akkor a vásárlási szokásainkat kell megváltoztatnunk és kerülni kell a pazarlást.
A fejezet elsősorban arra vonatkozó kérdésekre fog választ adni, hogy mit lehet kezdeni a biohulladékkal. Továbbá választ ad arra a kérdésre, hogy csökkentsük a pazarlást és ezáltal a hulladék termelődését.
A gyakorlati életben segítséget fog nyújtani ahhoz, hogy kevesebb biohulladékot termeljünk a háztartásban. Hogyan csökkentsük a pazarlást és így a biohulladék mennyiségét. A pazarlás csökkentésével nemcsak óvjuk környezetünket, de a pénztárcánkban is több pénz marad.
A háztartási szemét jelentős részét szerves konyhai és kerti hulladék teszi ki. A kukába kerülő élelmiszerrel együtt kárba vész az a rengeteg víz-, energia- és nyersanyagmennyiség, amit az előállításához, csomagolásához és szállítására használtak fel. Ezt a pazarlást úgy lehet a legjobban elkerülni, hogy a lehető legkevesebb élelmet dobjuk ki és a maradékot okosan használjuk fel.
Gyakori hiba a konyhában, hogy túl sok ételt készítünk, vagy az étel elveszti frissességét, esetleg túl sokáig tároljuk és lejár a szavatossága.
(Kép forrása: http://ecolounge.hu/eletmod/hihetetlen-pazarlas-folyik-tobb-elelmiszer-kerul-a-kukaba-mint-eddig-gondoltuk)
Nézze meg a következő „Tegyünk az élelmiszer-pazarlás ellen!” című videót és a kérdések alapján fogalmazza meg véleményét a témáról!
https://www.youtube.com/watch?v=N70PjEvhwlk
Talán régimódi gondolat, de aki egy hétre előre megtervezi az étrendet és összeállítja a bevásárló listáját, máris megtalálta az élelmiszerpazarlás megelőzésének leghatékonyabb módját. A bevásárlások előtt mindig mérjük fel a hűtőben, mélyhűtőben és a kamrában lévő élelmiszerkészletünket. Az élelmiszer mindig a helyes tárolás mellett marad friss, ezért a hűtendő, romlandó élelmiszereket tartsuk a hűtő megfelelő részében.
A pazarlás könnyen csökkenthető, ha megtervezzük, mit vásároljunk a boltban.
Ön egy 3 napos szabadságra készülődik éppen és szeretne előtte bevásárolni. Az alábbi táblázatban szereplő étrendet találta ki a három napra.
Állítsa össze a bevásárló listát, hogy mire lesz szüksége az ételek elkészítéséhez. Figyeljen oda, hogy ne pazaroljon!
A komposztálóban sokkal jobb helyen van a konyhai maradék, mint a szemetesben. Ezzel a módszerrel is csökkenthetjük a hulladék mennyiségét, sőt jó minőségű humusztrágyát is nyerhetünk a kerti és balkonnövényeink számára.
Nyugodtan dobjunk a komposztra minden zöldség és gyümölcs maradékot, de bánjunk szűken a citrusfélék héjával. Komposztálhatunk kávézaccot, teafiltert, tojáshéjat, növényi és fűmaradványokat, újságpapírt.
Ugyanakkor a tejtermékek, a hús, a hal és a zsiradékok nem valók a komposztba, mert vonzzák a kártevőket.
A ház körül számos olyan hulladék képződik, ami a komposztládába való. Húzza bele azokat a hulladékokat a ládába, amelyek komposztálhatók!
(Kép forrása: www.pixabay.com)
A fejezet az otthonokban keletkező biohulladék problémájára hívja fel a figyelmet. Azon kívül, hogy rengeteg energia vész kárba a kukába kerüléssel még egészségügyi és környezeti problémákat is okozhat. A pazarlás mérséklésével vagy az ilyen jellegű hulladékok komposztálásával jelentősen csökkenthető ez a probléma.
Otthoni feladat
Nézzen utána, hogy lakhelyén milyen lehetősége van a konyhai hulladék elhelyezésének!
Nézze meg, hogy háztartásában milyen konyhai hulladék keletkezik egy hétvége során!